Museum voor Dierkunde UGent Museum

Adres

K.L. Ledeganckstraat 35
9000 Gent
09 264 52 28

Opgericht in 1817 had het Museum voor Dierkunde als doel een wetenschappelijke verzameling aan te leggen ter illustratie van de lessen dierkunde aan de Gentse Universiteit. Nu nog steeds wordt er aan de collectie voor en door de studenten verdergewerkt, maar wordt tevens het museum opengesteld voor een breder publiek.

Je vindt er een uitgebreide collectie van ongeveer 50.000 objecten, dieren en dierenpreparaten, uniek voor Vlaanderen. Het museum huisvest een historisch belangrijke collectie met vertegenwoordigers uit alle groepen van het dierenrijk. Deze bestaan zowel uit dieren en organen op alcohol en formol, als uit opgezette dieren en geraamten. 

Ongeveer 32.000 objecten zijn geregistreerd in een databank in Access. De collectie levert ook informatie aan GBIF (Global Bio Diversity Information Facility, http://www.gbif.org/) en het Belgian Data Portal, http://data.biodiversity.be/. Deze publiek toegankelijke, online databanken brengen de biodiversiteit in kaart van respectievelijk de wereld en België. 

Het Museum voor Dierkunde heeft een tweetalige website (Nederlands en Engels) met daarop de geschiedenis van het museum en informatie over de collecties en tentoonstellingen. De collectie is opgenomen in de UMAC Worldwide Database of University Museums & Collections en in het overzicht van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV).

De collectie is vrij toegankelijk voor het brede publiek tijdens de Gentse feesten en Erfgoeddag, anders dient er contact te worden opgenomen met de conservator om het museum te bezoeken.

Bibliografie

Dominick VERSCHELDE.  2014.  The university museum - respecting old values, embracing new directions. Encountering Limits: The University Museum – Proceedings of the 12th Conference of the International Committee of ICOM for University Museums and Collections (UMAC), Singapore, 10st–12th October 2012. :69-74.

Reactie toevoegen

In de kijker

Op zaterdag 7 september organiseert ETWIE in samenwerking met de Vrienden van het Industriemuseum een studiebezoek aan het industrieel erfgoed in Oost-Vlaanderen!

Nieuwsbrief