Museum voor Folklore Zottegem Museum

Adres

Grotenbergestraat 162
9620 Grotenberge
09 345 77 73

Het Museum voor Folklore is gevestigd in de voormalige pastorie van Grotenberge (Zottegem). Het museum vertelt onder meer het verhaal van de handschoennijverheid in de regio. Een unieke collectie handschoenen, geschonken door de familie Schollaert uit Sint-Maria-Oudenhove, toont je hoe tussen 1860 en 1950 deze belangrijke huisnijverheid in Zuid-Oost-Vlaanderen evolueerde.

Het museum herbergt ook een 'hoedenzolder'. Je vindt er niet alleen een collectie hoofddeksels, maar er wordt ook haarfijn uit de doeken gedaan hoe een (vilten) hoed wordt gemaakt. In de 'ambachtenzaal' staat een forse maquette van de Molen te Rullegem (Herzele). Aan de wanden staan en hangen werktuigen van respectievelijk de kuiper, de klompenmaker en de schoenmaker.

Reactie toevoegen

In de kijker

ETWIE is op zoek naar een nieuwe collega om onze rangen te versterken. Interesse in deze nieuwe functie? Solliciteren kan tot 25 maart!
Op zaterdag 23 maart organiseren we in het Mijnmuseum in Beringen onze 7e ETWIE-ontmoetingsdag. Het programma staat online en inschrijven is vanaf nu mogelijk!

Nieuwsbrief