Museum voor Folklore Zottegem Museum

Adres

Grotenbergestraat 162
9620 Grotenberge
09 345 77 73

Het Museum voor Folklore is gevestigd in de voormalige pastorie van Grotenberge (Zottegem). Het museum vertelt onder meer het verhaal van de handschoennijverheid in de regio. Een unieke collectie handschoenen, geschonken door de familie Schollaert uit Sint-Maria-Oudenhove, toont je hoe tussen 1860 en 1950 deze belangrijke huisnijverheid in Zuid-Oost-Vlaanderen evolueerde.

Het museum herbergt ook een 'hoedenzolder'. Je vindt er niet alleen een collectie hoofddeksels, maar er wordt ook haarfijn uit de doeken gedaan hoe een (vilten) hoed wordt gemaakt. In de 'ambachtenzaal' staat een forse maquette van de Molen te Rullegem (Herzele). Aan de wanden staan en hangen werktuigen van respectievelijk de kuiper, de klompenmaker en de schoenmaker.

Reactie toevoegen

In de kijker

Op zaterdag 23 maart organiseren we in het Mijnmuseum in Beringen de 7e ETWIE-ontmoetingsdag. Centraal thema is bedreigd TWI-erfgoed. Meer informatie over het programma en de inschrijvingen volgt snel, maar noteer alvast de datum in de agenda!
Op 24 januari vindt een eerste ontmoetingsdag rond het brandweererfgoed in Vlaanderen plaats. Op deze namiddag nodigen we alle brandweermannen en -vrouwen, erfgoedwerkers als geïnteresseerden in de brandweer en haar erfgoed uit. Het programma staat online en inschrijven is vanaf nu mogelijk.

Nieuwsbrief