Nationaal Museum van de Speelkaart Museum

Adres

Druivenstraat 18
2300 Turnhout
014 41 56 21

Het Nationaal Museum van de Speelkaart documenteert de geschiedenis, het gebruik en de fabricage van de speelkaart. Het beschikt over de belangrijkste verzameling speelkaarten uit Turnhout en de historische Nederlanden. De oudste originele stukken dateren van het begin van de 16de eeuw, maar de klemtoon ligt op de industriƫle periode (18de eeuw tot nu). Dit is de periode waarin de Turnhoutse kaartenmakers furore maakten. Omdat het grootste deel van hun kaartspellen voor export was bestemd, is meteen de hele wereld in het museum aanwezig.

Daarnaast heeft het museum veel aandacht voor techniek. Dat kan in een drukkersstad als Turnhout niet anders. Het bewaart authentieke drukpersen en grafische apparatuur. Het machinepark illustreert de gehele productielijn, van vroeger tot nu, een gigantische stoommachine inbegrepen. Op vaste dagen in de maand zetten de drukkers dit machinepark aan het werk en demonstreren ze het volledige drukproces.

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief