Home / Pas-Sage - Bezoekerscentrum Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel Museum

Pas-Sage - Bezoekerscentrum Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel Museum

Adres

Dr. Sanodreef 4
2440 Geel
014 57 92 45

In het OPZ Geel kan men terecht voor een bezoek aan de oude infirmerie en een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de Geelse gezinsverpleging, de pleegezinnen, de patienten en het architecturaal patrimonium van ‘de kolonie’. De bezoekers krijgen op deze manier een duidelijk beeld van de evolutie van de psychiatrische gezinsverpleging vanaf 1850 tot vandaag. Met de bouw van het ziekenhuis werd in 1861 gestart. Het complex met ziekenzalen, dokterswoningen, kapel, paviljoenen, mortuarium en laboratoria werd recent gerenoveerd en herbestemd.

Het archief- en documentatiecentrum bewaart de archieven van de Geelse gezinsverpleging sinds het begin van de 19de eeuw en het archief van het OPZ Geel en zijn voorganger, de ‘Staatskolonie voor Vrije Gezinsverpleging’. Daarnaast worden er ook verzamelingen en documentairebestanden over gezinsverpleging en psychiatrie in het algemeen bewaard met boeken en tijdschriften, foto's, film, voorwerpen en kunstobjecten.

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief