Passementerie Neckebroeck Bedrijf

Adres

Joseph Cardijnstraat 24
9420 Erpe-Mere
053 80 61 35

Passementerie Neckebroeck is een familiebedrijf in Erpe-Mere. Op het einde van de negentiende eeuw komt passementerie sterk in de mode. Het gaat om koor­den, franjes, galons en kwasten. De Brusselaar Arthur Coeckelberg ziet zijn kans en vindt talrijke werkkrachten bij de werkloze maar ervaren thuiswevers van Mere. In 1870 ziet de eerste passementfabriek op die manier het licht. Angelus ‘Liske’ Van Laethem, de betovergrootvader van de huidige eigenaar Jan Neckebroeck, werd in die tijd aangesteld als gerant in de nieuwe fabriek. Het bedrijf wordt later overgenomen en verdergezet door verschillende generaties Neckebroeck. Het aantal werknemers blijft voortdurend stijgen tot ongeveer tweehonderd spinners, spoelers, wevers, torsendraaiers, thuiswerksters en thuiswerkers.

Tegenwoordig produceert het bedrijf onder meer franjes aan West-Vlaamse tapijtweverijen, koorden voor doodkistfabrikanten en de typische franjes die vrachtwagencabines sieren. Archiefdocumenten over de thuiswerksters in Mere en omstreken zijn onder meer bewaard bij de Heemkundige kring van Erpe-Mere.

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief