Schrauwen Laurieren Bedrijf

Adres

Sint-Elooisstraat 80
8020 Ruddervoorde
050 28 17 76

De familie Schrauwen uit Ruddervoorde is al meer dan 125 jaar actief of vijf generaties in het kweken van sierlaurier of Laurus Nobilis. Laurier is een immer groenblijvende potplant die vooral in de regio rond Brugge eeuwenlang gekweekt wordt, weliswaar door nog slechts een tiental bedrijven in Vlaanderen. De laurieren zijn voornamelijk bestemd voor de export omdat er in de omringende landen zoals Groot-Brittanië, Duitsland, Frankrijk of Nederland zeer weinig kwekerijen zijn. 

Samen met zijn twee zonen, Jules en Alfons, startte hovenier Jan Schrauwen omstreeks 1889 op de huidige site te Ruddervoorde een eigen laurierkwekerij. In de jaren zestig breidde Sylvain Schrauwen de activiteiten uit, zodat naast laurierkweek ook het aanleggen en onderhouden van groene zones voor openbare instanties en particulieren in het aanbod zat. Het éénmansbedrijf werd omgedoopt tot een rechtspersoon: de bvba S. Schrauwen en zonen, actief in groenbeheer én laurieren. De focus komt steeds meer op tuinaanleg te liggen. Gezien de nood aan ruimte voor het groeiende bedrijf werd in 1997 een vestiging in Beernem ingericht, enkel voor de kweek van laurieren. Ook verhuur van de nobele sierlaurier neemt een steeds groter aandeel van de omzet in.

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief