Site Van Coillie Site

Adres

Lichtervelde

De industriële site 'Van Coillie', aan de Statiestraat in Lichtervelde, bestaat uit een boomzagerij, een maalderij en een olieslagerij. De site werd in 1996 beschermd als monument. De restauratie startte in 2009. In 2011 nam de Heemkundige Kring Karel Van de Poele haar intrek in het complex.

Oorspronkelijk stond hier een houten koren- en oliemolen. In 1886 werd hier de eerste stoommachine geplaatst (nieuwe kwamen in 1888, 1892, 1903 en 1905). De molen werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verminkt door Duitse soldaten die de wieken verwijderden en er een platform op maakten. Na de oorlog werd de molen afgebroken en vervangen door de drie bedrijfjes die nu de site kenmerken.

De maalderij was voorzien van silo's en een maalstoel. In de olieslagerij was er een koude en warme maalcyclus met geïntegreerde Duitse oliepersen. De boomzagerij had een eigen spoorlijntje voor de verplaatsing van boomstammen. Een tijdlang werd hier ook elektriciteit opgewekt d.m.v. twee dieselmotoren (een Crossley ééncylinder en een Ruston-Lister vijfcylinder) om daarmee de elektrische motoren van de machines aan te drijven. 

 

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief