Steenkoolmijn Zolder Site

Adres

Koolmijnlaan
3550 Zolder

De mijnsite van Zolder is de stille getuige van wat eens een van de meest bloeiende industrie van Limburg was.  De mijnexploitatie in Zolder startte in 1923.  Toen de mijn in 1992 haar deuren sloot betekende dit het einde van de laatste mijn in de Benelux.  Enkele belangrijke gebouwen van de voormalige mijnzetel zijn als monument beschermd in 1993.  De meeste kregen al een andere bestemming.

Van de twee (bijna 52m hoge) schachtbokken werd enkel de bredere schachtbok II als monument beschermd en bewaard. Ook beschermd zijn het prestigieuze extractiemachinegebouw uit 1924-1925 waarin ook een historische verzameling persluchtcompressoren van verschillende origine, de mooie elektrische centrale uit 1924, de hoofdburelen (1937) en twee opmerkelijke betonnen bouwwerken volgens een vroege prefabmethode: de oude watertoren en fabrieksschoorsteen. De meeste overige mijngebouwen werden intussen gesloopt.

De 55 meter hoge Monnoyer-schoorsteen, een betonnen schouw van het verdwenen ketelhuis, dateert uit 1913. Het is een vroege toepassing van betonbouw en meer specifiek van het prefab-bouwsysteem van de firma Monnoyer. Deze firma had in 1906 al een patent op geprefabriceerde betonnen constructies. Ze werden vooral gebruikt in de industriebouw.

Bibliografie

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief