Stokerij De Molenberg Site

Adres

Klaterstraat 1
2830 Blaasveld
+32 3 501 82 12

Op de Molenberg in Blaasveld (Willebroek) maalde en stookte het ‘meuldersgeslacht’ Van Breedam van 1637 tot 1914 graan tot jenever. De familie had ook in 1872 een Mechelse brouwerij (nu Brouwerij Het Anker) overgenomen, en zo werden ze brouwers. In 1990 komt de brouwerij in handen van Charles Leclef (de 5de generatie). Tot op vandaag bleef de Molenberg in handen van de familie en dankzij Charles leefde de traditie voort. Hij heeft de beide familietradities, distilleren en brouwen, nu opnieuw verenigd. Het zijn immers twee processen die bijzonder goed op elkaar aansluiten. Zo durfde hij het aan om in de Molenberg bier tot alcohol te distilleren met als resultaat een Belgische whiskey.

In 2009 werd gestart met de renovatiewerken aan de hoeve. Sinds 2010 doet de voormalige jeneverstokerij dienst als whiskydistilleerderij. Uit het moutbeslag van het bier Gouden Carolus Tripel wordt verfijnde Belgische graanwhisky gedistilleerd. De twee pot stills (stookketels) - geslagen door Forsyths, gerenommeerde kopersmeden in Schotland - vormen het hart van de nieuwe stokerij. De Gouden Carolus Single Malt van Stokerij De Molenberg werd onlangs verkozen tot beste Belgische single malt op de ‘World Whiskies Awards’ en bekroond met ‘Silver Outstanding’ op de 'International Wine and Spirit Compitition' (IWSC). Op 24 november 2014 werd de stokerij ingehuldigd. Het bezoekerscentrum neemt bezoekers mee in de traditie van de stokerij en de familie via voorwerpen, bestellingsbriefjes en video's, gevolgd door een degustatie.

Bibliografie

[Anoniem].  1997.  De Blaasveldse windmolen annex jeneverstokerij. Open monumentendag 1997, Editie Willebroek. :30-44.

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief