Stokerij Rubbens Bedrijf

Adres

Bohemen 101
9260 Wichelen

In het Oost-Vlaamse Wichelen is de 200 jaar oude likeur- en jeneverstokerij Rubbens gevestigd. De wortels van deze ambachtelijke stokerij zijn terug te vinden in Zele, waar in 1817 door Melchior Syngelyn een landbouwstokerij werd opgericht. Toen was het stoken nog een methode om, in de betere jaren wanneer de oogst overvloedig was, de overschotten van graan te verwerken.

In 1872 ging de stokerij over in handen van de familie Rubbens. Stokerij Rubbens was de enige Vlaamse stokerij waar ook een authentieke kruidenzolder aanwezig was. De landbouwstokerij evolueerde tot een heuse fabriek.

De nieuwe Rubbens in een oud Wichels fabriekspand van een voormalige staaldraadtrekkerij biedt ook onderdak aan ander cultureel erfgoed zoals de authentieke Wase Heirmanklok uit 1956. Het pronkstuk van de onderneming is de roodkoperen alambiek uit 1928, waarin tweemaal per week verschillende kruiden worden gedestilleerd om te verwerken in jenevers, gins, likeuren en aperitieven.

Bibliografie

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief