Stoomzagerij Laakdal Site

Adres

Heistraat 2
2430 Vorst

De Oude Zagerij in Laakdal is het enige nog overblijvende voorbeeld van een stoomzagerij in Vlaanderen waar vrijwel alle werktuigen in hun oorspronkelijke verband aanwezig zijn. De meeste dateren van voor de Eerste wereldoorlog en uit het Interbellum. De familie Beyens stopte de activiteiten in de jaren 1960. In 1993 werd de stoomzagerij opgenomen in de lijst van beschermde monumenten. De site werd voor de eigenaars een te grote last en de gemeente kocht het pand in december 2001.

De Oude Zagerij werd beperkt tot twee hallen. Hier zullen uiteindelijk de machines ondergebracht worden en te bezoeken zijn. De machines buiten zullen onderdeel zijn van een openluchttentoonstelling.

In 2015 werd een landinrichtingsplan voor de site opgesteld door de Vlaamse Landmaatschappij. In 2017 werd een premie vastgesteld voor de restauratie van de oude stoomzagerij en vanaf eind mei 2018 staat de site ook open voor toerisme met onder andere een eTuktuk.

Bibliografie

Reacties

Geacht StoomZagerijLaakdalTeam,
Wij hebben in 20 10 nog informeel foto's getrokken van het interieur, de stoommachine etc.
Als u interesse daarin hebt verneem ik dat gaarne.
Met goede groet,
Kees
uxplorer.eu

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief