Top Bronnen Bedrijf

Adres

Brusselsestraat 100
9660 Brakel

Top Bronnen bewaart in haar kantoren heel wat historisch publiciteitsmateriaal van de onderneming.

Oprichter van het bedrijf is François Hoebeke. Hij was sinds 1881 eigenaar van de luciferfabriek in Nederbrakel en zag op een diner met hoge gasten de populariteit van water in flesjes. Hij legde de link met zijn woning op de Toep (Top) in Brakel waar achteraan op de heuvel een bron met groot debiet ontspringt. Na controles van het bronwater begint hij het in 1905 in literflessen te bottelen, met toen nog veel handwerk. Zo brengt Top Bronnen al zeer vroeg in België drinkwater in flessen aan de man.

Tijdens het Interbellum wordt Top Bronnen de grootste bottelaar van mineraalwater in België en de eerste die spuitwater lanceert na experimenten met CO² en water met een nieuwe machine in samenwerking met Ernest Solvay. Midden de jaren dertig waagt Top Bronnen zich ook aan het maken van limonade, zoals Top Oran. In 1986 wordt Top Bronnen door de familie Pycke overgenomen. In 1993 neemt het bedrijf Koningsbronnen aan de overkant van de straat over.

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief