Vandecasteele Houtimport Bedrijf

Adres

Bergstraat 25
8511 Aalbeke
056 43 33 33

Vandecasteele Houtimport startte in 1883, toen Louis Vandecasteele op 40-jarige leeftijd een wagenmakerij stichtte. Louis en later zijn zoon Désiré selecteerden eigenhandig de stammen en verzaagden ze in hun zagerij in Aalbeke. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers beslag gelegd op de wagens van de wagenmakerij. Dus besliste opvolger Urbain Vandecasteele om zich meer toe te leggen op de houtzagerij. Na de oorlog breidde hij zijn gamma uit en verhandelde hij vooral inheemse houtsoorten en gezaagd zachthout.

Vanaf de jaren 70 ging Urbain actief hout importeren uit onder meer Finland. Hij kocht de gronden rond de zagerij en bouwde de eerste hangaar om het hout onder dak te kunnen stockeren. Om al dat hout te stockeren, is er veel plaats nodig, en zo groeide het bedrijf verder uit. De huisjes en de gevel van de zagerij in de Knokstraat werden allemaal gerenoveerd in Brugse stijl vastgesteld als bouwkundig erfgoed. De gevel van het oorspronkelijke geboortehuis van Urbain Vandecasteele werd geïntegreerd in de zagerij.

Als houtbedrijf heeft Vandecasteele veel expertise in het slijpen van gereedschappen zoals de boomzaag. De slijpmeester van Vandecasteele heeft een eigen atelier vlakbij de boomzaag, want zonder hem geen scherp gereedschap.

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief