Vinçotte Bedrijf

Adres

Jan Olieslagerslaan 35
1800 Vilvoorde

Het verhaal van Vinçotte start in 1872 wanneer Robert Vinçotte helpt bij het oprichten van een organisatie die enerzijds als doel had stoomketels in fabrieken te inspecteren om ontploffingsgevaar te voorkomen en verder onderzoek te doen om het energieverbruik te verminderen. Deze organisatie kreeg de naam “Association pour la surveillance de chaudières à vapeur”. Ze had een enorm succes door de geleidelijke verstrenging van de wetgeving. In 1905 wordt het inspectiedomein uitgebreid als gevolg van de opkomst van elektrische toestellen en installaties.

Na de Eerste Wereldoorlog werd Vinçotte officieel een vereniging zonder winstoogmerk. Vanaf 1930 werd, samenvallend met het toenemend belang en gebruik van elektriciteit er meer en meer nadruk gelegd op het inspecteren van elektriciteitscentrales. In 1947 werd aan de bedrijfsactiviteiten een hele waaier van inspectie services toegevoegd. 

In de jaren ‘80 ging Vinçotte een fusie aan met concurrent AIB en werd dé grootste inspectie- en certificatie-instelling in België. AIB, de  “association des industriels de Belgique”, had net als Vinçotte een lange staat van dienst. Het ontstond in 1890 toen, onder impuls van Henri Adan, 13 ingenieurs, grootindustriëlen en parlementsvertegenwoordigers hun krachten bundelden.

In de jaren ’90 koos het fusiebedrijf voor een holding-structuur. De merknaam is sinds 2004 afgekort tot ‘Vinçotte’.

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief