vzw De Mijnwerker Organisatie

Adres

Stationstraat 67
1570 Galmaarden

In 1990 werd de vzw De Mijnwerker door wijlen burgemeester Geroges Cardoen en geïnteresseerden opgericht. Deze vzw wil initiatieven organiseren om de arbeiders van de koolmijnen uit Galmaarden, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Henegouwen niet te vergeten.

 De vzw was ook de opdrachtgever voor het standbeeld op het stationsplein van Galmaarden. Het beeld 'De Mijnwerker' (1991), in half zittende en half liggende houding en steenkolen kappend in een smalle schacht, staat op een sokkel in ruwe blauwe hardsteen en is uitgevoerd in brons volgens de verloren-was-techniek, zuiver geschuurd en bronsgroen gepatineerd. Het is een werk van kunstenaar Luc Van Ruysevelt. Het nieuwe station (sinds 2000) van Galmaarden verwijst via zijn architectuur naar dit mijnbouwverleden met de twee lifttorens van mijnschachten. De vzw hielp ook om in het station een mini-mijnwerkersmuseum in te richten.

 

 

In de kijker

We smeden al volop plannen voor volgend jaar. Noteer alvast plaats en datum voor onze 8e ontmoetingsdag in jullie agenda: het nieuwe Gents Universiteits Museum, 9 mei 2020!

Nieuwsbrief