Werkgroep Astrogeschiedenis Organisatie

De Werkgroep Astro-geschiedenis werd in 2013 opgericht als vijftiende werkgroep binnen de V.V.S. - Vereniging Voor Sterrenkunde. De hoofdfocus ligt hierbij op de geschiedenis van de sterrenkunde in de lage landen en de verwezenlijkingen van Belgische astronomen/kosmologen in het bijzonder. De werkgroep brengt uitgebreide artikelen over de diverse waarnemingstechnieken (astrometrie, fotometrie, magnetometrie, polarimetrie en spectroscopie), de geschiedenis van (volks-)sterrenwachten en hun apparatuur, belangrijke astronomische verjaardagen en de inbreng van Belgische (amateur-)astronomen in de boeiende wetenschap van de sterrenkunde.

De werkgroep Astro-geschiedenis zal, in nauwe samenspraak met het V.V.S. bestuur, instaan voor de digitalisering van diverse V.V.S. publicaties. De werkgroep tracht samen te werken met professionele historici in binnen- en buitenland en verzorgt regelmatige bijdragen in Heelal, het maandelijkse V.V.S. tijdschrift. Ze organiseren een jaarlijkse bijeenkomst met diverse voordrachten en zijn reeds volop bezig met de voorbereidingen van de 75ste verjaardag van de V.V.S. (1944-2019).

Reactie toevoegen

In de kijker

Noteer alvast plaats en datum voor onze 8e ontmoetingsdag in jullie agenda: het nieuwe Gents Universiteitsmuseum, 9 mei 2020!

Nieuwsbrief