Werkgroep Groenhagemolen Leffinge Site

Adres

Groenhagestraat 21
8432 Leffinge

Het molenerf Rommel aan de Groenhagestraat in Leffinge (Middelkerke) bestaat uit de romp van een bakstenen molen uit 1871, een mechanische maalderij in een afzonderlijk gebouwtje en een bakhuisje. De molen werd voor de Tweede Wereldoorlog stilgelegd. In 1940 werden kap en gevlucht voorgoed verwijderd. Binnenin bevinden zich nog enkele onderdelen van het maalmechanisme. De maalderij was in bedrijf van 1929 tot 1986. De uitrusting is volledig bewaard en bevat onder meer een horizontale ééncylinder-dieselmotor van het merk Deutz.

Nadat de laatste molenaar-eigenaar overleed, kocht de gemeente Middelkerke in 2011 de site aan. Bedoeling was om de maalderij opnieuw maalvaardig te maken en open te stellen voor het publiek. Ondertussen engageerden een aantal geïnteresseerden zich in de 'werkgroep Groenhagemolen', die al een aantal activiteiten op de site organiseerde. Met de steun van de gemeente werd de in 2017 de dieselmotor terug in werking gesteld. Op lange termijn is het de bedoeling dat de leden van de vereniging instaan voor het bedienen van de maalinstallatie.

De werkgroep beschouwt de molen en maalderij niet louter als industrieel-archeologische objecten, maar wil ze ook inbedden in de geschiedenis van het dorp en de regio. In de toekomst wil men dan ook historische documentatie en getuigenissen verzamelen over de molen en de mensen die er woonden en werkten.

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief