Bakovens

Bakovens zijn constructies uit vuurvaste materialen die gebruikt worden om voedsel zoals een brood, pizza of taarten te bakken. De ovens bestaan doorgaans uit een cirkelvormige koepel waar een vuur in of onder gestookt kan worden. Eens de bakoven op temperatuur is, wordt hetgeen gebakken moet worden voor bepaalde duur in de oven geschoven.

De bakoven kan houtgestookt zijn, maar kan ook met gas, houtskool, steenkool of olie op temperatuur gebracht worden. De oudste versies van de bakovens zijn steeds houtgestookt. Dit betekent dat in de bakoven zelf een vuurtje werd gemaakt en eens er genoeg hitte ontwikkeld was in de oven, werd het vuur gedoofd en opzij geschoven om plaats te maken voor de broden die in de oven gingen. Door later de stookruimte en de bakruimte in de oven van elkaar te scheiden, konden ook andere brandstoffen gebruikt worden om de nodige hitte op te wekken, omdat het voedsel niet met de rook in contact kwam (en slaat de 'rotte ei'-geur van het zwavel uit steenkool bijvoorbeeld niet neer op het voedsel). 

De ovens kunnen gemetseld worden uit baksteen, maar evengoed geheel of gedeeltelijk uit leem of kalkmortel (al dan niet met stro verstevigd) gemaakt worden. 

Sinds 2003 legt het MOT in Grimbergen een inventaris aan van bewaarde of gesloopte bakovens. Je vind er ook een uitgebreide beschrijving, bibliografie en informatie om er zelf eentje te bouwen. in 2018 publiceerde het MOT in samenwerking met Provincie Vlaams-Brabant een publicatie voor de bouw, restauratie en het gebruik van een bakoven.

Bibliografie

Wie weet iets?

Het MOT - Museum voor de Oudere Technieken - Documentatiecentrum, Museum

Wie heeft iets?

Het MOT - Museum voor de Oudere Technieken - Documentatiecentrum, Museum

Wie kan iets?

Het MOT - Museum voor de Oudere Technieken - Documentatiecentrum, Museum

Reactie toevoegen

In de kijker

Hij is er! De nieuwe onderzoeksbalans industrieel erfgoed! Een prachtig referentiewerk, zoals we zelf durven zeggen...

Nieuwsbrief