Beernem

Het bakken van stenen was dankzij de aanwezige klei eeuwenlang een belangrijke nijverheid in deelgemeente Oedelem. Van in de vroege middeleeuwen en wellicht zelfs vroeger werden in Oedelem stenen gebakken. De bakstenen en daktegels voor de Hallen in Brugge (rond 1300) kwamen uit Oedelem. Op een twintigtal plaatsen in de gemeente zijn nog kleiputten te vinden. Maar zelfs de eens bloeiende industriële steenbakkerij ‘Briquetteries et Tuileries d’Oedelem’ heeft de moderne tijden niet overleefd. De machinekamer met de sinds 1986 beschermde armgasmotor, gasogeeninstallatie en dieselmotor is de stille getuige van de gloriedagen van de steenbakkersstiel.

Deelgemeente Sint-Joris stond bekend als het lattenklieversdorp. Via het kanaal werd Sint-Joris van dennenstammen voorzien, de grondstof voor de belangrijkste nijverheid van het dorp: het lattenklieven of de ‘lattenspletterij’. Door een reeks opeenvolgende splijtingen van boomstammen dunne en smalle latjes worden bekomen. Die latjes werden gebruikt voor bepleistering en stucwerk. Vanaf 1888 kende de lattenklieverij in Sint-Joris een grote bloei, door de komst van het houtbedrijf Lemahieu. Heel het dorp was bij het lattenklieven betrokken. De latten werden ook naar het buitenland uitgevoerd. Door de komst van de moderne bouwmethodes na WO II behoort het lattenklieven voorgoed tot het verleden.

In Beernem was tot 2015 het Provinciaal Museum Bulskampveld gevestigd, waar de bezoeker een uitgebreide collectie van werktuigen, karren en landbouwmateriaal kon bekijken. Vandaag wordt de collectie beheerd door het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG).

Bibliografie

Wie weet iets?

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Carlos Croene - Expert
Perignem vzw - Organisatie

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief