Home / Textiel en kledij / Textielproductie / Breigoednijverheid

Breigoednijverheid

Het eerste industriële centrum van de breigoednijverheid lag niet in Vlaanderen, maar in Henegouwen, tussen Bergen en Doornik. De breisector situeerde zich in Vlaanderen het eerst rond Aalst en Sint-Niklaas. Handbreien werd al van oudsher gedaan, hoofdzakelijk door mannen die mutsen en kousen breiden op een breistoel. De vrouwen kwamen in beeld na de introductie van de makkelijker te bedienen handbreimachines. Door de opkomst van de breimachine (rond 1860) verplaatste de nijverheid zich van de huiskamers naar kleine ateliers en grotere fabrieken.

Om werkende breimachines te kunnen blijven tonen, werd in 1991 in Sint-Niklaas het Breigoedmuseum opgericht. In het kader vana de renovatie van het stedelijke museum SteM Zwijgershoek, waarin het Breigoedmuseum huisde, werd een eerste aanzet gegeven tot onderzoek naar het industrieel erfgoed van de lokale breigoednijverheid. 

 

Foto: Postkaart van de Bonneterie Bosteels-De Smeth in Aalst. Bron: collectie Stadsarchief Aalst.

Bibliografie

Wie weet iets?

Carlos Croene - Expert

Wie heeft iets?

SteM - Museum
Breimuseum vzw - Organisatie

Reacties

Aan de verwante gemeenten zou ook Diest kunnen worden toegevoegd, met hun bedrijf Fabrique de Bonneterie La Bergère S.A., gouden medaillewinnaar op de Expo 1935 in Brussel. Op basis van briefhoofden-onderzoek kan met zekerheid gezegd worden dat het bedrijf minstens vanaf 1933 en zeker tot 1957 bestond, meer onderzoek voor de precieze begin- en startjaren is nodig . De firma vervaardigde kousen en sokken onder de merknaam Inusa. Het was gevestigd op de "Chaussée de Hasselt".

Reactie toevoegen

Nieuwsbrief