Home / Voeding, drank en genotsmiddelen / Alcoholische Dranken / Bier / Brouwerijen

Brouwerijen

Bier is een van de oudste dranken uit de menselijke geschiedenis. Vanaf de industriële revolutie zien we het brouwproces en de brouwerijen evolueren van een ambachtelijke productie met ambachtelijke methodes naar een industriële productie met nieuwe machines en toestellen.

In 2016 zette UNESCO de biercultuur in België op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid, nadat het op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed werd ingeschreven. 

In Vlaanderen zijn de dag van vandaag nog steeds vele getuigen van deze evolutie te vinden. Ook veel mensen met een passie voor bier(geschiedenis), de brouwtechnieken en know-how houden dit erfgoed tastbaar en levend. Hieronder vindt u een overzicht.

Bibliografie

Wie weet iets?

Frank Becuwe - Onderzoeker
Paul Vanneste - Expert
Raymond van Uytven - Onderzoeker
't Hamerken vzw - Organisatie
Paul Daeleman - Expert
Ivan Derycke - Expert
Adelijn Calderon - Onderzoeker

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Brouwerij Boon - Site, Vakman
De Dolle Brouwers - Bedrijf, Site

Projecten

In de kijker

Hij is er! De nieuwe onderzoeksbalans industrieel erfgoed! Een prachtig referentiewerk, zoals we zelf durven zeggen...

Nieuwsbrief