Deinze

De aanleg van een spoorlijn, vanaf 1839, betekende een enorme stimulans voor de industriële ontwikkeling van Deinze. Bedrijven uit de kinderwagen- en speeldgoedsector en de zijde- en bretellennijverheid rekenden op de trein voor hun import en export. In de regio was Meigem de bakermat van de bretellennijverheid. De Brusselse zakenman J. Moresco richtte er in 1848 een atelier voor de fabricatie van elastische weefsels op. De onderneming ging na enkele jaren failliet, maar de kennis waaide over naar Deinze en Petegem-aan-de-Leie.

Vlakbij het station van Deinze ontwikkelden zich tal van fabrieken, zoals de nog steeds actieve textielfabriek Liebaert, die in de stationswijk bleef tot 1962. De in 1899 opgerichte bandweverij Gevaert aan de markt verhuisde pas in 1980 naar Petegem-aan-de-Leie en hun producten worden vandaag nog in heel Europa afgenomen. Het enige nog bestaande vlasbedrijf in Grammene beschikt nog over een interessante zwingelmachine aangedreven met een dieselmotor.

Een andere bloeiende industrie in Deinze was de speelgoedindustrie. De bekendste hiervan is de kinderwagenfabrikant Torck die in 1887 opende. Het succes van dit bedrijf trok heel wat andere speelgoedbedrijven aan: Carrosserie Enfantine-Péricle (1888), Stilt Bird (1892), Plus Bovie (1898), Swan (1910), Beeusaert (1921), l'Américaine (1924), Forbel (1925), La Parfaite (1927) Souplex I (1928) en Souplex II (1965).

Ook de verwerking van tabak was een belangrijke industrie in Deinze. In het tabaksbedrijf Van Der Cruyssen, dat zich in 1872 in de stad vestigde, werd gedurende vijf generaties snuiftabak en roltabak geproduceerd. Zoals overal werden in de 19de eeuw heel wat stokerijen of brouwerijen op boerderijen ingericht, ook in Deinze. Zo ook de Stokerij Filliers, ontstaan in 1792 en vandaag één van de bekendste stokerijen van het land.

De zijdenijverheid en de productie van kinderwagens en speelgoed komen in de collectie van het Museum van Deinze en de Leiestreek uitgebreid aan bod. Een interessante privécollectie focust op de productie van het bedrijf Torck.

Bibliografie

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

Hij is er! De nieuwe onderzoeksbalans industrieel erfgoed! Een prachtig referentiewerk, zoals we zelf durven zeggen...

Nieuwsbrief