Eeklo

Textielstad, meubelstad, speculaasstad, stad van jeneverstokerij Van Hoorebeke, brouwerij Krüger en melkerij Stassano,…tot op vandaag zijn de meeste Eeklonaren zich bewust van het rijke industriële verleden van hun stad.

Recent onderzoek toonde aan dat ook de haarsnijderij van de Duits-Britse familie Enke-Armstrong (in de volksmond 'de vellenfabriek' genoemd) een belangrijke plaats inneemt in de industriële geschiedenis van de stad. Rond 1900, een kleine 10 jaar na de oprichting, was de fabriek uitgegroeid tot de grootste en modernste haarsnijderij in België en wellicht zelfs ter wereld! Met maar liefst 1600 personeelsleden in dienst verdeeld over 17 vestigingen liet Hermann Enke de Eeklose textielfabrikanten ver achter zich en kon hij zich de belangrijkste werkgever en industrieel in het Meetjesland noemen.

Op wetenschappelijk vlak dient de Eeklose uitvinder en wetenschapper Polydoor Lippens (1810-1889) vermeld te worden. Hij was een veelzijdig man met een fascinatie voor communicatie: zowat al zijn uitvindingen hebben te maken met de telegrafie en de telefonie of met treinen en spoorwegen.

In de 20ste eeuw maakt Eeklo geleidelijk de overstap van industriestadje naar regionaal centrum van handel en diensten.

Bibliografie

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

Nieuwsbrief