Grobbendonk

Vanaf het einde van de 19de eeuw breidde de diamantindustrie zich vanuit Antwerpen uit naar de Kempen. In Grobbendonk ontstonden verschillende diamantfabrieken. Deze industrie, die een grote weerslag had op de plaatselijke sociale ontwikkeling, kende haar hoogtepunt vlak na de Eerste Wereldoorlog. In de periode 1926-1930 ging het echter minder goed. De fabrieken sloten hun deuren sloten en werden vervangen door huisnijverheid. Na de Tweede Wereldoorlog kende de diamantnijverheid een heropbloei. Vanaf 1973 tot 2014 herinnerde het Grobbendonkse Diamantmuseum aan deze nijverheid.

Van groot economisch belang voor Grobbendonk was de aanleg van het Albertkanaal in de jaren 1930 en de Boudewijnsnelweg in 1958, waardoor verschillende  industrieën zich in Grobbendonk vestigden.

Bibliografie

Wie weet iets?

vzw Briljante Kempen - Organisatie

Wie heeft iets?

Staf Smets - Collectie

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

SABCA blaast dit jaar 100 kaarsjes uit, en dus gaat ETWIE er op 18 mei op de koffie! En jij kan - mits tijdige inschrijving - mee!
Noteer alvast plaats en datum voor onze 8e ontmoetingsdag in jullie agenda: het nieuwe Gents Universiteitsmuseum, 9 mei 2020!

Nieuwsbrief