Hoofddeksels

Het dragen van hoeden is al een tijd uit de mode, terwijl de petten sinds enkele jaren wel weer hoogtij vieren. Op bepaalde gelegenheden zijn hoofddeksels dan wel weer in: op huwelijken, op Waregem Koerse,... Het is altijd al een manier geweest om zich van anderen te onderscheiden of om zich net te conformeren met een bepaalde groep. Ze boezemden ontzag in en verduidelijkten rang en stand van de drager. 

Wanneer het mechanisch weefgetouw en de naaimachine werden uitgevonden midden 19e eeuw, werd confectiekleding populair. De hogere klasse wil zich onderscheiden en doet perope op de haute couture met onder andere variatie in hoofddeksels. 

Zoals bij veel ambachten, organiseerden ook de hoedenmakers van de Middeleeuwen zich in gilden. Elke meester-hoedenmaker neemt een aantal gezellen onder z'n hoede plus enkele leerjongens. In de 16e eeuw opent de internationale markt zich en kapitaalkrachtige ondernemers krijgen de overhand. Kleine meesters krijgen het moeilijk. In het midden van de 18e eeuw dient zich een nieuwe fase aan: de productie van hoeden concentreert zich nu in grote fabriekshuizen in plaats van kleine ateliers. Toch kunnen de gezellenverenigingen het hoofd bieden aan deze kapitalistische ondernemingen door hun onderlinge contacten. De productie kent sowieso een hoge toename en Mechelen groeit uit tot hét centrum voor hoedenmakerij van de Oostenrijkse Nederlanden. 

Een hoedenmaker noemt men ook een 'modist' en de algemene werktuigen die worden gebruikt zijn: mallen om de hoed zijn basisvorm te geven, een pas om de rand van de hoed vorm te geven, en een voet of staander. Daarnast vinden we vanaf 1920 ook een stoommachine in het atelier, waarmee men veel dingen kon doen: mouleren, stomen, vergroten, drogen,.. Ook een paspop, scharen, tangen, naalden, naaimachine en andere meer courante zaken werden gebruikt. 

Andere hoofddeksels dan een hoed zijn petten, keppeltjes, mutsen, sjaals, kronen, mijters, tulbanden, koksmutsen,... Er zijn militaire hoofddeksel, religieuze hoofddeksels, hoofddeksels voor verschillende weersomstandigheden, beroepshoofddeksels, traditionele hoofddeksels,...

 

 Foto: hoedenmal (bron: wiki)

Bibliografie

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Nicole Baert - Vakman

Reactie toevoegen

In de kijker

Hij is er! De nieuwe onderzoeksbalans industrieel erfgoed! Een prachtig referentiewerk, zoals we zelf durven zeggen...

Nieuwsbrief