Hulshout

In Hulshout speelde de turfontginninging vanaf de 16de eeuw een belangrijke economische rol. Vanaf het einde van de 19de eeuw groeide het belang van de ambachtelijke diamantnijverheid in de gemeente. Na de Tweede Wereldoorlog was de helft van de actieve bevolking in deze sector aan de slag. De ineenstorting van deze nijverheid zorgde dan ook voor een grote werkloosheid.

Het dorp Westmeerbeek vormde in de eerste helft van de 20ste eeuw zowat het 'mekka van de rotseerkunst' in Vlaanderen. In het dorp concurreerden verschillende bedrijfjes met elkaar als 'specialisten in kunstbeton'. Vanaf de jaren 1960 was de bloeiperiode van de cementrustiek echter voorbij.

Sinds het einde van de jaren 1970 was is Westmeerbeek een belangrijke vestiging van conservenfabriek La Corbeille (later Bonduelle) gevestigd. Deze fabriek sloot in 2011 zijn deuren.

Bibliografie

Reactie toevoegen

In de kijker

SABCA blaast dit jaar 100 kaarsjes uit, en dus gaat ETWIE er op 18 mei op de koffie! En jij kan - mits tijdige inschrijving - mee!
Noteer alvast plaats en datum voor onze 8e ontmoetingsdag in jullie agenda: het nieuwe Gents Universiteitsmuseum, 9 mei 2020!

Nieuwsbrief