IJzer en staal

IJzer is een niet-edel metaal dat gewonnen wordt uit ijzererts. In een hoogoven wordt het erts gesmolten en verkrijgt men vloeibaar ruwijzer; hiervoor worden cokes, steenkool, turf of houtskool gebruikt. De brandstof levert ook stoffen die zich verbinden met de zuurstof en zwavel die eerder verbonden waren met het ijzer. Zo kan het ijzer vrijkomen. Vooraleer er mee aan de slag kan worden gegaan, moet het ruwijzer (of niet-smeedbaar ijzer) nog bewerkt worden, onder meer omdat het koolstofgehalte te hoog ligt. 

Hoe lager het koolstofgehalte, hoe moeilijker het ijzer zal smelten. Smeedijzer heeft een zeer beperkt koolstofgehalte, terwijl gietijzer een groter koolstofgehalte heeft. Het koolstofgehalte van staal ligt ergens tussenin. Als ijzer vermengd wordt met koolstof, krijg je staal, de meest verspreide legering ter wereld. Er bestaan duizenden soort, afhankelijk van hoeveel koolstof en andere metalen/stoffen er worden gebruikt in combinatie met ijzer. Roestvrij staal bijvoorbeeld bevat het glanzende metaal chroom, waardoor het heel hard en glad wordt. Staal wordt gebruikt voor auto's, wasmachines, blikjes, motoren van raketten en straaljagers...

Het maken van ijzer (niet voor niets staat er een IJzertijd op de tijdlijn van de geschiedenis) begon zich rond 800 v.C. te verspreiden over Europa.  

Bibliografie

Reactie toevoegen

In de kijker

Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief