Izegem

Van eind 19de eeuw tot de jaren 1970 was Izegem het centrum van de schoen- en borstelnijverheid. In de jaren 1960-70 werd de meubelnijverheid de belangrijkste nijverheid van de stad. Ook Vandemoortele, producent van olie, maar ook van boter, mayonaise, enz., was en is één van de belangrijke werkgevers. Vandaag zijn er toonaangevende bedrijven in de machinebouw en elektrotechnieken.

De Izegemse nijverheid werd vroeger getoond in het Nationaal Borstelmuseum en het Nationaal Schoeiselmuseum. De collecties werden in 2015 verhuist naar de beschermde schoenfabriek 'Eperon d'Or', die gerestaureerd werd om vervolgens als nieuw museum de deuren te openen in 2017. Aan dit museum zijn ook verschillende vrijwilligers verbonden, die de technieken van het borstel- en schoenenmaken nog beheersen. Een interessant privémuseum 'de Temmerman en zijn alaam' is gewijd aan houtbewerking en schrijnwerkerij.

Bibliografie

Wie weet iets?

Lieve Vandenbussche - Expert, Vakman
Gaby Devos - Expert, Vakman
De Stoomvrienden - Onderzoeker

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Gaby Devos - Expert, Vakman
Lieve Vandenbussche - Expert, Vakman
Luc Strobbe - Vakman
Eddy Ameye - Vakman
De Stoomvrienden - Onderzoeker

Projecten

  • Restauratie en herbestemming van gebouw Eperon d'Or tot museumruimte, streekbezoekerscentrum en ruimtes voor educatieve en conservatie-doeleinden
  • Project mondelinge getuigenissen rond borstel- en schoennijverheid 2008-9
  • Tentoonstelling 'Krachtige stoom' in 2005

Reactie toevoegen

Nieuwsbrief