Home / Grondstoffen / Edelmetaal en edelstenen / Juwelen en juweelsmid

Juwelen en juweelsmid

Een juweel of sieraad is elk object dat op het lichaam gedragen wordt (behalve kleding) met de bedoeling om te versieren en verfraaien. Juwelen hebben dus geen functioneel karakter, toch kan bijvoorbeeld een uurwerk doorgaan als juweel omdat er bijvoorbeeld edelstenen in verwerkt zijn. Juwelen worden vaak van goud of zilver gemaakt, maar er bestaan ook juwelen van glas, tin, plastic en dergelijke. De versiering is vaak Ze worden gemaakt door een edelsmid of goudsmid, ze worden verkocht door juweliers.

Een juweelsmid, ook wel edelsmid (goud- of zilversmid) genoemd, is een metaalbewerker die gespecialiseerd is in het maken van juwelen, sier- en kunstvoorwerpen van edele metalen, zoals goud, zilver en platina. ‘Edel’ betekent dan ook niet-corroderend, wordt dus niet aangetast door de omgeving.

Met de opkomst van de steden ontstonden in de 14e eeuw ook de gilden, die ook het uitoefenen van het beroep van goudsmid reguleerden. Pas na de Franse Revolutie was er meer vrijheid in het beroep. In de 19e eeuw nam de vraag naar ambachtelijk gemaakt tafelzilver af, maar steeg de vraag naar unieke en handgemaakte sieraden en siervoorwerpen. Het traditionele beroep van zilversmid is nu vrijwel uitgestorven, van goudsmeden zijn er nog meer.

Er zijn verschillende technieken om goud te bewerken. Je kan goud gieten en hameren, of zagen en knippen. Er worden ook allerhande boren en vijlen gebruikt en door het solderen kan je edelmetalen voorwerpen verbinden. Ook buigen gebeurt met hulpmiddelen zoals een tang. Vandaag doet men ook aan 3D-printing waarbij een tekening geprint wordt in een speciale was en daarna met slingergieten omzetten naar een edelmetaal.

Bibliografie

Wie weet iets?

Juweliershuis Anthony - Archief, Bedrijf

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Wolfers - Bedrijf

Reactie toevoegen

In de kijker

Hij is er! De nieuwe onderzoeksbalans industrieel erfgoed! Een prachtig referentiewerk, zoals we zelf durven zeggen...

Nieuwsbrief