Kunststof

Kunststof of plastic is geen natuurlijk product, het moet gemaakt worden uit grondstoffen, bijvoorbeeld olie, steenkool, aardgas, planten, mineralen. De eerste plastic soorten werden meer dan 100 jaar geleden gemaakt van cellulose, een natuurlijke stof die o.a. in hout en katoen wordt aangetroffen. Die cellulose werd verhit met chemische stoffen en het resultaat was een nieuw hard en glanzend materiaal dat niet dof werd of wegrotte. Nu noemen we het celluloid.

Vanaf 1900 werden auto's populier en door de benzine uit de olie te halen bleven er bestanddelen over waarvan je plastic kon maken. Deze grondstoffen zijn meestal koolwaterstoffen. Deze worden tot de juiste temperatuur verhit en er worden kleurstoffen aan toegevoegd. Meestal worden er eerst plastic korrels, vlokken of poeders gemaakt die worden opgeslagen in afwachting van vervoer naar persmachines. Daarna worden ze verhit en in een vorm gegoten of geperst. Na afkoeling kan het plastic voorwerp eruit gehaald worden. 

Er zijn heel veel soorten plastic met nog meer toepassingen, maar algemeen kunnen we twee groepen onderscheiden. Enerzijds zijn er de thermoplastische stoffen: materialen die door blootstelling aan druk of warmte vloeibaar gemaakt worden en daarna in een gietvorm worden geperst. Deze kunnen gerecycleerd worden, want door hitte kan je ze telkens opnieuw smelten. Anderzijds bestaan er thermohardende stoffen, deze smelten niet opnieuw dus kunnen maar een enkele keer gebruikt worden. Kunststof die aan warmte zal blootgesteld worden, moet van deze laatste soort zijn, bijvoorbeeld het handvat aan een pan.

Er bestaat ook schuimplastic, dat bestaat hoofdzakelijk uit lucht. Het is heel licht en beschermt de inhoud tegen schokken en stoten, zoals isomo. 

Kunststof is licht en taai, rot niet weg en wordt nauwelijks aangetast door weersomstandigheden. Ze zijn bestand tegen hitte en elektriciteit, sommige zijn elastisch, andere zijn hard en breken als ze worden gebogen. Nadelen zijn de impact op het milieu ('plastic soup'), de uitputting van de olievoorraad, gevaar voor dieren...

Bibliografie

Reactie toevoegen

Nieuwsbrief