Laakdal

Laakdal was vroeger het mekka van de Kempense klompennijverheid. Via talrijke kleine bedrijven werden de omliggende gemeenten bevoorraad met degelijk schoeisel. In het Klompenmuseum wordt het verhaal van de klompenambacht -en dracht verteld. Hoe het voelt om met klompen rond te lopen, kun je ervaren op het Klompenbeleefpad.

In Laakdal bevond zich ook het enige nog overblijvende voorbeeld van een stoomzagerij in Vlaanderen waar vrijwel alle werktuigen in hun oorspronkelijke verband aanwezig zijn. Het houten gedeelte van de zagerijsite werd recent gedeklasseerd en is ondertussen afgebroken; enkel de twee bakstenen gebouwen staan er nog. De eerste (tegen het woonhuis) met schoorsteen en stoomketel blijft in privébezit. De stoommachine bevindt zich in het tweede gebouw.

Bibliografie

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

Op vrijdag 16 november organiseert ETWIE in samenwerking met de Stichting Bedrijfsgeschiedenis en de Vereniging Bedrijf & Historie een studiedag over bedrijfserfgoed als cultureel erfgoed. Het programma staat online en inschrijven is vanaf nu mogelijk.

Nieuwsbrief