Lebbeke

Na de Eerste Wereldoorlog begon Vondelmolen in Lebbeke met het industrieel vervaardigen van peperkoek, speculaas en beschuit. De producten werden eerst lokaal gedistribueerd en het bedrijfje stelde ongeveer 20 mensen te werk. In de jaren 1980 zou Vondelmolen uitgroeien tot de grootste producent van peperkoek in België, en een belangrijke speler binnen Europa.

In deelgemeente Wieze waren verschillende grote brouwerijen actief. Belangrijkste spelers waren brouwerij Callebaut,  brouwerij Van Roy, ook organisator van de alom bekende Wieze Oktoberfeesten, en de kleinere brouwerij Wagon. Vanaf 1911 begon Octaaf Callebaut ook met de productie van chocolade in het bestaande brouwerijcomplex. Als chocoladefabrikant, gespecialiseerd in courverturechocolade, zou Callebaut in de tweede helft van de 20ste eeuw uitgroeien tot een wereldspeler.

In het gehucht Heizijde richt Petrus Franciscus De Naeyer in 1850 een magazijn voor lompenverwerking op als toeleveringsbedrijf voor de papiernijverheid. Hieruit groeide de lompenfabriek 'NV. P. F. De Naeyer', die rond 1900 een van de  grootste van het Europese vasteland werd. In 1963 sloot de fabriek definitief de deuren.

Bibliografie

Wie heeft iets?

Vondelmolen - Bedrijf

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief