Lichtervelde

Vanaf 1840 kende Lichtervelde een sterke economische ontwikkeling door de aanleg van verschillende spoorwegen. Lichtervelde telde zoals de meeste gemeentes een aantal lokale, kleinschalige brouwerijen, waaronder o.a. brouwerij Sint-Jozef (opgericht voor 1888, tot 1980) en brouwerij Sint-Antionius (opgericht in 1875 en operationeel tot 1935. Tot 1973 gebruikt als bierdepot). Als landbouwgemeente had Lichtervelde natuurlijk ook enkele maalderijen, waaronder ook de maalderij op de site Van Coillie (tevens olieslagerij en boomzagerij). Deze beschermde site werd onlangs gerestaureerd en herbestemd. Aan de rand van de gemeente staat ook de voormalige vlasfabriek Godyn (opgericht 1921 en gesloten in 1971). Er is een vlasroterij met zes rootputten, zwingelarij en een stoomketel 'Werkhuizen We & L. Vyncke & Zonen Gullegem Kortrijk België' met fabrieksschouw.

In 1926 werd Cinema De Keizer geopend door Gerard Debaillie. Sinds 2012 is deze cinema beschermd als een van de laatste gaaf bewaarde voorbeelden van een dorpscinema uit de vroege 20ste eeuw met authentiek interieur en projectiekamer. Even verderop staat de voormalige accordeonfabriek / juwelierswinkel van Callewaert, wiens instrumenten zekere faam kregen in de muziekwereld en uitgevoerd werden naar o.a. Canada en de VS. Het gemeentehuis beschikt nog over een aantal accordeonmodellen van deze fabriek, evenals het muziekinstrumentenmuseum. Een andere bijzondere nijverheid in Lichtervelde was de voormalige duivensportartikelfabriek (gesticht in 1898, omgebouwd tot woonhuis in 1934).

Bibliografie

Wie heeft iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief