Lommel

Lommel bleef tot in het begin van de 20ste eeuw een overwegend agrarische gemeente. Terwijl in de omringende gemeenten al ca. 1890 de eerste grote (zink)fabrieken werden opgestart, vreesde het Lommelse gemeentebestuur de negatieve effecten van de grootindustrie. Een uitzondering was de kunstmeststoffenfabriek Unitas, die haar productie in 1895 startte in Lommel-Barrier.

Vanaf 1904 nam ook Lommel volop deel aan de industrialisatiegolf van de Kempen. In 1904 startte de Duitse familie Schulte met de bouw van een zink- en zwavelzuurfabriek op Lommel-Maatheide, de 'NV Société Métallurgique de Lommel'. In 1913 volgde een fusie met Overpelt, tot de 'Compagnie des Métaux d'Overpelt-Lommel'. Na de fusie met de Métallurgie Hoboken in 1969, werd de productie in Lommel afgebouwd. In 1974 werd de fabriek volledig afgebroken.

De planmatige aanleg van arbeidershuisvesting leidde tot de ontwikkeling van de cité 'Lommel-Werkplaatsen', dat uitgroeide tot een volwaardig gehucht. De zinkfabrieken lieten ook duidelijke sporen na in het landschap. In Lommel onstond in de jaren 1930 een 700 ha groot stuifzandgebied, in de volksmond 'Sahara' genoemd.

Bibliografie

Wie weet iets?

Veerle Leysen - Expert
Ferdi Geerts - Expert

Wie heeft iets?

Jos Nijs - Collectie

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief