Menen

De Leie speelde eeuwenlang een bepalende rol in de economische ontwikkeling van de stad Menen. De rivier was belangrijk voor de scheepvaart en heel wat bedrijven vestigden zich aan de oevers. De Leie was ook de Golden River voor de vlasteelt. Diezelfde Leie vormt al drie eeuwen de grens tussen Frankrijk en België, wat al in de 18de eeuw leidde tot een bloeiende smokkel. Producten als wijn en parfum waren goedkoper in Frankrijk, terwijl tabak naar Frankrijk werd gesmokkeld. Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw gingen heel wat inwoners aan de slag in de Franse textielfabrieken.

Lauwe kende vanaf het eind van de 19de eeuw een bloeiende vlas- en pannennijverheid. In 1898 werd de jacquardweverij De Witte-Lietaer opgericht, die na WO I zou uitgroeien tot een van de grootste weverijen van Europa. Dakpannen werden geproduceerd door pannenfabrieken 'Lauwberg' en 'De Leie'.

Bibliografie

Wie heeft iets?

Jukeboxmuseum - Museum

Wie kan iets?

Meridiaan - Vakman

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief