Moerbeke

Moerbeke, een rurale grensgemeente in het noorden van Oost-Vlaanderen, kende in de tweede helft van de 19de eeuw een geleidelijke economische opleving dankzij de inspanningen van de liberale familie Lippens. Onder impuls van burgemeester August Lippens veranderde Moerbeke van aanschijn, o.m. door verbeteringen in de landbouw, en door infrastructuurwerken die voor een betere verbinding met het hinterland zorgden (uitdiepen van de Moervaart, aanleg van spoor- en steenwegen).

De industriële geschiedenis van Moerbeke-Waas hangt sterk samen met de aanwezigheid van de belangrijke suikerfabriek, opgericht in 1869 als Sucrerie Jules De Cock & Compagnie. Vanaf ca. 1890 was de familie Lippens de enige aandeelhouder van het bedrijf. In 1893 werd het bedrijf een naamloze vennootschap en stond het voortaan bekend als de NV Sucrerie de Moerbeke-Waes, de eerste van een aantal naamsveranderingen, o.m. ten gevolge van fusies: NV Sucrerie et Raffinerie de Moerbeke-Waes in 1914 (nadat de ruwe suiker ook in Moerbeke zelf geraffineerd werd) waarbij de familie Lippens meerderheidsaandeelhouder werd, de Sucrerie des Flandres / Suikerfabrieken van Vlaanderen in 1929 (na de fusie met de Sucrerie Franz Wittouck in Zelzate), de NV Suikergroep in 1989 en de groep Iscal Sugar waarvan de fabriek in 2003 een onderdeel werd.

De suikerfabriek zou uiteindelijk in 2007 de deuren sluiten. Het bedrijfsarchief werd overgedragen aan het Liberaal Archief in Gent.

Bibliografie

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief