Home / Energie en aandrijving / Molens / Papiermolen

Papiermolen

In een papiermolen werd papier gemaakt uit textiel. Dit (hand)geschept papier is zeer waardevol en wordt vandaag nog gebruikt voor speciale gelegenheden zoals huwelijksuitnodigingen en geboortekaartjes. In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem van 1654 kan je nog een papiermolen met al z’n componenten aan het werk zien:

- Een tafel voor het scheuren van de lompen (oude kledij)

- Een hamerbak voor het fijnstampen van de stukjes lompen tot draadjes: de stukjes worden zo fijn mogelijk geplet en gehakt

- Een maalbak of ‘hollander’ voor het verkrijgen van de vezels: in de kuip met water is een draaiende trommel met messen en een maalpraat aanwezig waarin de draadjes worden vermalen tot vezels.

- Een waterbak voor het scheppen van de vezels door middel van een zeefraam: in de schepkuik wordt de vezelpap gegoten en dan met een raam met fijn gaas door de papierschepper opgeschept. Het water loopt weg en een laagje nat papier blijft achter

- Het natte vel komt op viltdoeken gelegd om later te kunnen persen en drogen

Na het drogen moet het papier nog sterker gemaakt worden om erop te kunnen schrijven. Daartoe wordt het omgedompeld in een lijmketel die gevuld is met warm water, dierlijke lijm en aluin. Daarna wordt het weer gedroogd.

Voor het maken van wit papier was veel zuiver water nodig, er werden dus uitsluitend watermolens gebruikt.

Bibliografie

Wie weet iets?

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

Nieuwsbrief