Piano

De grootste innovaties op het vlak van pianobouw gebeurden tijdens de 19de eeuw, mede mogelijk door een veel grotere markt voor piano's dan vandaag nog het geval is. Ieder welstellend huishouden had toen een piano in huis.

Reeds rond 1850 waren er meer dan 100 piano-bouwers in België, vooral geconcentreerd grootsteden als Brussel, Gent, Luik ...  Technische innovaties in deze periode kwamen vooral voort uit het verfijnen van technieken en het verbeteren van onderdelen door ze uit ijzer te maken. Eén van de grootste veranderingen in pianobouw is bijvoorbeeld de gietijzeren pantserramen die de houten frames waarop snaren werden gespannen vervingen. Samen met ijzeren snaren van steeds betere kwaliteit werd de piano zo stemvaster én krachtiger. Bovendien was met dergelijke gegoten onderdelen massaproductie mogelijk, wat de kosten drukt.

Later, wanneer de piano als stemmingmaker de concurrentie aan moest gaan met andere vormen van entertainment in de huiskamer, zoals radio of televisie, verloor deze sterk terrein.

 

Bibliografie

Wie weet iets?

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

We smeden al volop plannen voor volgend jaar. Noteer alvast plaats en datum voor onze 8e ontmoetingsdag in jullie agenda: het nieuwe Gents Universiteits Museum, 9 mei 2020!

Nieuwsbrief