Schoenen

Al van in de prehistorie maakt de mens schoenen om de voetzool te beschermen tijdens het wandelen en de voeten warm te houden. Van leren moccasins en sandalen tot houten klompen. De afwerking van de schoen was van meet af aan ook een status-element.

Zo waren sandalen met een hak bij de Egyptenaren voorbehouden voor de hogere klassen. De lagere klassen liepen blootvoets. Maar ook praktische overwegingen speelden me in het design van de schoen. Slagers droegen vaak schoenen met hakken zodat het leer niet te snel aangetast raakt door al het bloed op de vloer van het slachthuis. Griekse en Romeinse theaterspelers gebruikten schoenen met hoge platformhakken om letterlijk de 'stand' van het personage aan te geven. Tegelijk werden hoge hakken geassocieerd met prostitutie. Tijdens de middeleeuwen waren de puntschoenen evenals schoenen met hak (voor dames én heren) erg in trek.

Vanaf de 17de eeuw droeg men vooral schoenen met een genaaide lederen zool zoals vandaag deze vandaag, mits ietwat ander design, nog steeds gemaakt worden. De leest waarop de schoenen gevormd worden was wel nog uniform. Dit betekent dus dat er in een paar schoenen geen onderscheid was tussen een linker- en rechtervoet.

In de 18de eeuw werd het schoenmaken gecommercialiseerd via de thuisnijverheid. Handelaars bezorgden leer en de nodige materialen bij thuisarbeiders die dan een aantal paar schoenen tegen een afgesproken stukprijs vervaardigen als bijverdienste. Nadien verkoopt de handelaar de schoenen. Lange tijd bleef het schoenmaken een ambachtelijk beroep, maar op het einde van de 19de eeuw begon de mechanisatie zich op te dringen. Echter, machines konden enkel 'standaard' schoenen maken, terwijl de handgemaakte schoenen een luxueuzere afwerking konden krijgen en bovendien exact op maat van de voet konden worden gemaakt, rekening houdend met de grote differentiatie tussen voeten (of bijvoorbeeld pijnlijke bultjes of eksterogen). De modetrends mogen hierbij ook niet buiten beschouwing worden gelaten.

Langzaam maar zeker wonnen machines echter terrein door constante verbeteringen waardoor ze nauwkeuriger en sneller werkten. Nieuwe materialen zoals rubber en plastiek deden hun intrede en veranderden de schoenindustrie, die traditioneel voornamelijk met leder werkt.

 

Bibliografie

Wie weet iets?

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

Hij is er! De nieuwe onderzoeksbalans industrieel erfgoed! Een prachtig referentiewerk, zoals we zelf durven zeggen...

Nieuwsbrief