Schoonmaakproducten

Schoonmaakproducten of reinigingsmiddelen zijn middelen die bij het reinigen worden gebruikt: afwasmiddelen, wasmiddelen en allesreiniger. Er wordt vaak gebruik gemaakt van de reinigende werking van micellen: microscopisch kleine structuren van een aantal moleculen van een oppervlakte-actieve stof in water.

Volgende stoffen worden vaak gebruikt als schoonmaakmiddel:

- Soda of natriumcarbonaat: een wit poeder dat goed oplosbaar is in water. Het wordt gebruikt om vetten te verzepen. Soda wordt ook in de glasindustrie vaak gebruikt om eigenschappen van glas te verbeteren en om het smeltpunt van het mengsel te verlagen. Ook de chemische industrie maakt er gebruik van voor o.a. bleekmiddelen en verven. In ijzergieterijen wordt soda gebruikt bij de ontzwaveling van ruwijzer, gietijzer en staal.

- Ammonia: een oplossing van het gas ammoniak in water, dat in het huishouden vaak gebruikt wordt om oude verf voor te behandelen alvorens erover te schilderen.

- Zoutzuuroplossingen: waterige oplossing van het gas waterstofchloride

- Wasbenzine: oplosmiddel voor het ontvetten, voornamelijk voor kledij. Minder schadelijk dan thinner of terpentine (white spirit).

- Brandspiritus: mengsel van alcohol, water en toevoegingen, wordt gebruikt als schoonmaakmiddel en brandstof.

- Thinner: oplosmiddel voor verf op oliebasis. Ook reiniger en ontvetter, bijvoorbeeld voor secondelijm. Dit is een gevaarlijk product wegens zeer brandbaar en schadelijke dampen.

Wie kan iets?

Citrique Belge - Bedrijf

Reactie toevoegen

Nieuwsbrief