Sint-Truiden

De stad Sint-Truiden kende vanaf de 12de eeuw een bloeiende lakennijverheid. Ook de brouwerijsector was belangrijk, maar deze focuste zich vooral op de lokale markt. Tot in de 20ste eeuw waren er heel wat kleinschalige brouwerijen, onder meer in de buurt van de Cicindriabeek. Vermeldenswaard is onder meer brouwerij Meurice, die ook aan de basis zou liggen van de latere komst van de bottelarij van Coca-Cola naar Sint-Truiden. In deelgemeente Kerkom is nu nog een ambachtelijke brouwerij actief.

In Wilderen speelde de jeneverstokerij Nicolaï een belangrijke rol. Na een lange tijd van leegstand werd het industrieel-archeologisch waardevolle stokerijcomplex recent gerestaureerd. Nu is er een brouwerij annex stokerij gevestigd.

In Haspengouw speelde de fruitteelt altijd al een belangrijke rol. Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw gingen steeds meer landbouwers in de streek zich toeleggen op de fruitteelt, die nog een extra impuls kreeg door de aanleg van nieuwe spoorlijnen die de stad verbonden met Landen en Tongeren. Verschillende fruitverwerkende bedrijfjes en nevenindustrieën, zoals stroopfabrieken, confituurfabrieken en suikerfabrieken, vestigden zich in die periode in Sint-Truiden. Voorbeelden zijn de confituurfabriek Goessens en de suikerfabriek Mellaerts. In de loop van de 20ste eeuw kende de fruitteelt in de regio gouden jaren, onder meer door het ontstaan van de fruitveiling. 

De metaalnijverheid in Sint-Truiden bleef lange tijd vrij ambachtelijk werken. De orgelfabriek Clerinx vormde hierop een uitzondering. Geleidelijk ontstonden een aantal ijzergieterijen en machineconstructeurs. Na de Eerste Wereldoorlog werden een aantal nieuwe gieterijen opgericht, zoals de Gieterij Brialmont en de NV FLAM. Ook de NV Fobrux uit Brussel opende een vestiging in Melveren. Vanaf de jaren 1930 zorgde ook een gloeilampenfabriek voor heel wat tewerkstelling, net als de in 1919 opgerichte cementtegelfabriek Stultjens (nu nog actief als Impermo).

De regio van Sint-Truiden is bijzonder rijk aan watermolens, die zijn gleegen op een aantal beken die uitmonden in de Gete (de Melsterbeek, de Molenbeek, de Cicindriabeek en de Herk). Een tiental watermolens op het grondgebied van Sint-Truiden is beschermd als monument.

In 2009 publiceerde SIWE een speciaal themanummer over de industriële geschiedenis en het industrieel erfgoed van Sint-Truiden.

Bibliografie

Wie heeft iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

Hij is er! De nieuwe onderzoeksbalans industrieel erfgoed! Een prachtig referentiewerk, zoals we zelf durven zeggen...

Nieuwsbrief