Home / Precisie-instrumenten / Telescoop & microscopen

Telescoop & microscopen

De microscoop en de telescoop werden gelijktijdig ontwikkeld. In beide toestellen wordt een combinatie van twee lenzen gebruikt om ofwel kleine voorwerpen van dichtbij vergroot weer te geven (microscoop) of om voorwerpen van veraf zichtbaar te maken (telescoop).

Hoewel er heel wat controverse bestaat rond de vroegste ontwikkeling van de microscoop, wordt het ontstaan ervan na 1890 gedateerd. In de volgende eeuwen onderging het instrument belangrijke ontwikkelingen, waardoor geleidelijk aan uitgroeide tot een volwaardig onderzoeksinstrument. In 1873 werd door Ernst Abbe de theorie van de beeldvorming bij microscopen uitgewerkt. Sindsdien heeft men de constructie van microscopen echt onder de knie. Vanaf het einde van de 19de eeuw werden verschillende technieken uit de natuurkunde, zoals interferentie, polarisatie, fluorescentie, fase-contrast... toegepast om nieuwe types microscopen te bouwen. 

Het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen in Gent stelt een unieke collectie historische microscopen, de collectie Henri van Heurck, tentoon. Het museum verwierf ook een belangrijke collectie 20ste-eeuwse microscopen, die werd uitgebouwd door de Antwerpse verzamelaar David Ocsinberg. Ten slotte bezit het museum een mooie collectie microtomen uit de begintijd van de moderne microtomie, in het laatste kwart van de 19de eeuw. Deze toestellen dienden om fijne sneden te maken van allerlei objecten, zodat ze met de microscoop konden worden onderzocht.

 

Bibliografie

Wie weet iets?

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

We smeden al volop plannen voor volgend jaar. Noteer alvast plaats en datum voor onze 8e ontmoetingsdag in jullie agenda: het nieuwe Gents Universiteits Museum, 9 mei 2020!

Nieuwsbrief