Turf

Vanaf de middeleeuwen was turf zowel voor industrieën (brouwerijen, steenbakkerijen...) als voor gezinnen een courant gebruikte brandstof. Voor de productie van turf werd veen afgegraven en gedroogd. Vooral in de driehoek Antwerpen - Geertruidenberg - Willemstad werd turf geproduceerd. Grootschalige turfwinning vond meestal plaats onder de vorm van concessies. Langs een ingenieus netwerk aan bevaarbare kanalen ging de turf van producent naar consument. Rond 1750 eindigde het verhaal van vijf eeuwen turfwinning.

Diverse verenigingen, personen en gemeenten zijn actief rond het thema ‘turf’, en dit zowel op landschappelijk, cultuurhistorisch als toeristisch vlak. Een probleem is echter dat de turfregio zich situeert over de landsgrenzen van Belgie en Nederland heen. De voorbije jaren neemt vooral het Regionaal Landschap De Voorkempen een trekkersrol op om een aantal grensoverschrijdende initiatieven uit te werken. In 2012 werd hierrond een transnationaal Leaderproject goedgekeurd. 

Bibliografie

Wie heeft iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

Op vrijdag 16 november organiseert ETWIE in samenwerking met de Stichting Bedrijfsgeschiedenis en de Vereniging Bedrijf & Historie een studiedag over bedrijfserfgoed als cultureel erfgoed. Het programma staat online en inschrijven is vanaf nu mogelijk.

Nieuwsbrief