Vorst

De aanwezigheid van water- en landwegen zorgde in de 19de eeuw voor de industriële ontwikkeling van de Brusselse gemeente Vorst,, vooral in vier sectoren: de lederbewerking, gaande van leerlooierijen tot schoenenfabrieken (Bata, Elite, FF...; de bierproductie, met een groot aantal brouwerijen, zoals de befaamde Wielemans-Ceuppens; de chemische nijverheid, met tal van zeepziederijen en ververijen; en de metaalbewerking. In 1905 zagen de 'Savonneries S.A Lever Frères' het levenslicht in Vorst. De fabriek produceerde zepen en zeeppoeders als Sunlight, Vigor en Vim.

De naoorlogse periode gaf de doodsteek aan de meeste industrieën in Vorst. De Audi-fabriek is een van de laatste nog actieve getuigen van deze industriële roeping. Verschillende industriële gebouwen in Vorst kregen intussen een nieuwe bestemming. In de gebouwen van de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens zijn nu onder meer een museum en een bibliotheek gevestigd.

Bibliografie

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Narafi - Onderwijsinstelling

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief