Willebroek

Tot in de 19de eeuw was Willebroek een landelijke gemeente. De oprichting van de papier- en stoomketelfabriek van Louis De Naeyer luidde in 1860 echter de industrialisatie van Willebroek in. Door het succes van dit bedrijf kende de gemeente een sterke demografische groei. De economische ontwikkeling werd gestimuleerd door aanwezigheid van de Willebroekse vaart en de spoorweg Mechelen-Terneuzen. Verschillende fabrieken, onder meer voor de productie van cokes en ammoniak, vestigden zich in Willebroek.

De omgeving van het sas in Klein-Willebroek is een mooi voorbeeld van een industriële nederzetting uit het einde van de 19de eeuw. De voormalige brouwerij Lamot met de brouwerswoning vormen een geheel met het sashuis, het sluizensysteem (1830-1836) en de ophaalbrug (1926).

In Blaasveld was sinds de 17de eeuw de jeneverstokerij van de familie Van Breedam gevestigd. Stokerij De Molenberg werd in 2010 opnieuw in gebruik genomen voor de productie van whisky.

In Tisselt bevindt zich de beschermde cementtegelfabriek Rottiers.

Bibliografie

Wie heeft iets?

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

We hebben beslist om de 8e ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland stond op zaterdag 9 mei, te verschuiven naar een latere datum.

Nieuwsbrief