Home / Grondstoffen / Edelmetaal en edelstenen / Zilver / Project ciseleren

Project ciseleren

In januari 2019 startte in Antwerpen het meester-leerlingtraject onder begeleiding van Patrick Storme. Gedurende 15 lesmaanden zal hij in zijn atelier kennis en vaardigheden over ciseleertechnieken in de edelsmeedkunst overdragen. Het gaat hierbij zowel om het vormgeven van de koper- of zilverplaat als om het aanbrengen van fijne details en delicate texturen. Het vakmanschap bestaat er hier dan ook in de diverse technieken te beheersen en te combineren met een oog voor kunstzinnig ontwerp en een noodzakelijk vormelijk inzicht.

Vier leerlingen die reeds ervaring hebben opgebouwd in de edelsmeedkunst, zullen zich verder bekwamen via de lessen die verdeeld zijn in zes modules. Gestart wordt met de verdere ontwikkeling van het leren schetsen en boetseren en een inleiding in drijftechnieken. Via het maken van een persoonlijke set ponsen wordt in bas-reliëf en haut-reliëf vormgegeven en geciseleerd, aangevuld met oefeningen in drijftechniek en ronde-bosse. Het laatste blok van de opleiding staat in het teken van de creatie van een meesterstuk waarin de aangeleerde technieken en inzichten gecombineerd moeten worden.

De carrière van Storme is destijds gestart vanuit een gelijkaardig leertraject, waardoor hij het beurssysteem naar waarde kan schatten: “Mijn leermeester en mentor Wim Ibens verzocht mij mee te werken aan de reconstructie van het 13de-eeuwse St.-Gertrudisschrijn in Nijvel. Dit magnifieke schrijn in gotische stijl is een toonbeeld van zilversmeedkunst, waarin het ciseleren prachtig vertegenwoordigd is.”

Wie kan iets?

Reactie toevoegen

In de kijker

Hij is er! De nieuwe onderzoeksbalans industrieel erfgoed! Een prachtig referentiewerk, zoals we zelf durven zeggen...

Nieuwsbrief