Downloads

 Naar aanleiding van evenementen, samenwerkingen met erfgoedgemeenschappen of in het kader van een project zijn er de afgelopen jaren enkele brochures van de drukpersen gerold. Aangezien er niet altijd nog een fysiek exemplaar op voorraad is, bundelen we hieronder graag de brochures. Deze zijn vrij te downloaden en gebruiken.

1. Met oldtimers terug in de mobilitijd - 2013

Het thema van Erfgoeddag in 2013 was 'stop de tijd'. Naar aanleiding van het gelijknamig project van de erfgoedcel Pajottenland Zennevallei werkte ETWIE samen met o.a. de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen, de Forties en Fifties American Cars Enthusiasts, De Retro Vrienden  om deze brochure te realiseren. Na een terugblik op hoe de auto hét maatschappelijk symbool van de 20ste eeuw werd en een kennismaking met de oldtimerclubs in België wordt dieper ingegaan op de historische bronnen die je kan aanspreken om aan de slag te gaan met het erfgoed van mobiliteit in je omgeving. 

2. Morse Code Heritage. Grenzenloos met punten en strepen - 2014

 Het thema van Erfgoeddag in 2014 was 'Grenzenloos'. In het kader daarvan organiseerde de Koninklijke Unie van Belgische Radioamateurs 'Grenzenloos met punten en strepen'. Verspreid over Vlaanderen organiseerden ze tentoonstellingen met allerhande zendapparatuur. De verschillende waren die dag ook via de luchtgolven met elkaar in verbonden zodat bezoekers over de provinciegrenzen heen met elkaar in contact konden komen.

In samenwerking met ETWIE werd deze brochure gemaakt over de geschiedenis van telecommunicatie, het belang van morsecode en het potentieel om morsecode te erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. In 2015 werd het gebruik van morsecode toegevoegd aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed door Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

3. Aan de slag met het erfgoed van je bedrijf

Aansluitend op de publicatie van 'Eeuwen Ondernemen. 100 honderdjarige ondernemingen vertellen hun verhaal' werd in 2018 samen met Geheugen Collectief een brochure gemaakt om bedrijven verder te sensibiliseren rond de (meer)waarde van hun bedrijfserfgoed en enige inspiratie te geven van wat er precies mee gerealiseerd kan worden.

4. Kletterende Klompen

In het kader van Erfgoeddag 2019 met als thema 'Hoe maakt u het', werkten verschillende erfgoedpartners samen voor een uitgebreide brochure over de klompenmakerij. Het resultaat is 60 pagina's met een overzicht van de geschiedenis van de klomp, de gebruikte grondstoffen, de manier van vervaardigen en welke machines (en merken) daarbij te pas komen. Er wordt ook verder ingegaan op de aanwezige klompencollecties in Vlaanderen. Misschien wel het belangrijkst voor het ambacht is het hoofdstuk waar jong en oud aan het woord komt.

5. Virtuoos met vuur!

Tussen 2016 en 2018 werd een driejarige smeedopleiding ingericht op initiatief van Ijzer en vuur vzw, onder begeleiding van ETWIE en met financiële steun van het Platform voor Opleiding en Talent. De opleiding had als doel om met hulp van buitenlandse meesters meerdere jonge, beloftevolle smeden verder te bekwamen in hun ambacht. Deze publicatie dient als verslag om de opleiding, de ervaring en het vakmanschap te documenteren. De jonge smeden nemen hierbij zelf het woord.

In de kijker

Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief