Home / 500.000 euro voor restauratie ophaalgebouw Zolder

500.000 euro voor restauratie ophaalgebouw Zolder

zolder_ophaalgebouw2.jpg

Foto: Luc Corthouts
Foto: Luc Corthouts

De Vlaamse overheid maakt 500.000 euro vrij voor de verdere restauratie van het ophaalgebouw op de voormalige mijnsite van Zolder. Met deze restauratiepremie zal het gebouw verder water- en winddicht gemaakt worden, zodat cultuurcentrum De Muze op termijn zijn intrek kan nemen in het complex.

Het complex, dat sinds 1995 op de lijst van beschermde monumenten prijkt, bestaat uit drie verschillende ophaalmachinegebouwen, een compressorenzaal en het onderdek. In een eerste fase, die in 2015 werd afgerond, werd al een groot gedeelte van het immense gebouw gerestaureerd. In een aansluitende nieuwbouw werd het Centrum voor Volwassenonderwijs 'De Verdieping'  ondergebracht.

Ook de andere beschermde gebouwen op de voormalige mijnsite van Zolder kregen al een nieuwe bestemming. Het voormalig badhuis herbergt het Centrum voor Duurzaam Bouwen, het administratief hoofdgebouw wordt nog steeds gebruikt als kantoorgebouw, nu voor diverse ondernemingen. 

"Vandaag doet de historische mijnsite dienst als modern bedrijvenpark. Deze herbestemming zorgt er voor dat dit waardevol industrieel erfgoed blijft behouden," aldus Vlaams minister Geert Bourgeois.

27/02/2017 - 11:41

Reactie toevoegen

Nieuwsbrief