Home / Bedrijven en hun erfgoed: een amoureuze relatie?

Bedrijven en hun erfgoed: een amoureuze relatie?

konhef.jpg

Konhef vzw
Konhef vzw

Tientallen grote én kleine bedrijven in Vlaanderen hebben een schat aan industrieel-archeologische relicten in huis: historische archiefdocumenten, oude machines en handwerktuigen, antieke artefacten... Toch is het aantal privébedrijven dat over een eigen historisch museum beschikt, quasi nihil. Op het eerste zicht lijken ondernemerschap en erfgoedwerking dus moeilijk met elkaar te combineren.

Johan Eeckelaert, archivaris bij de Katoen Natie en lid van de Algemene Vergadering van ETWIE, ging op zoek naar enkele witte raven die er toch in slagen om innovatie en goede bedrijfsresultaten te combineren met een actief en publieksvriendelijk erfgoedbeleid. Hij trachtte te achterhalen waaruit hun collecties bestaan, hoe zij deze valoriseren en welke ideeën hen daarbij drijven. Tot slot probeerde hij de pijnpunten te identificeren waarmee bedrijven geconfronteerd worden bij hun erfgoedwerking.

De resultaten van het onderzoek van Johan Eeckelaert werden voorgesteld tijdens de ETWIE-ontmoetingsdag op 7 december 2013. Intussen is een uitgeschreven tekst van zijn presentatie beschikbaar: download het artikel 'Bedrijven en hun erfgoed: een amoureuze relatie?' (pdf)

ETWIE wil de komende maanden concreet aan de slag gaan met de pijnpunten en de behoeften die uit het onderzoek over het erfgoed van bedrijven naar voor kwamen. Wie geïnteresseerd is om mee na te denken over dit thema, kan alvast een seintje geven via info@etwie.be.

 De tekst 'Bedrijven en hun erfgoed: een amoureuze relatie?' verscheen ook in het tijdschrift van Heemkunde Gouw Antwerpen. 

14/03/2014 - 11:31

Reactie toevoegen

In de kijker

Op maandag 14 oktober organiseren CO7, Liberaal Archief/Liberas en ETWIE een lezingenavond over het steenbakkerij-erfgoed in Wijtschate. Deze avond is het sluitstuk van een project in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Op 22 oktober organiseert ETWIE een bezoek aan de indrukwekkende historische collectie van Delhaize. Aanmelden kan nog enkel voor de wachtlijst!

Nieuwsbrief