Home / Beschermd industrieel erfgoed in Vlaanderen 1975-2015

Beschermd industrieel erfgoed in Vlaanderen 1975-2015

vviaexpo_jenevermuseum.jpg

© Adriaan Linters
© Adriaan Linters

In 1975 werd stokerijsite Stellingwerff/Theunissen in Hasselt als eerste industrieelarcheologisch monument in Vlaanderen beschermd. Naar aanleiding van die 40ste verjaardag zette de Vlaamse Vereniging van Industriële Archeologie (VVIA), in samenwerking met het agentschap Onroerend Erfgoed, een reizende tentoonstelling op. De eerste halte is het Jenevermuseum in Hasselt.

Aan de hand van een selectie van 40 markante sites geeft de expo een chronologisch en typologisch overzicht van het beschermd industrieel erfgoed in Vlaanderen. Wat leidde tot hun bescherming en wat was de rol van de burger en de verenigingen daarbij, waarom werden ze beschermd, en wat gebeurde ermee nadat de bescherming effectief werd? Een verhaal van brouwerijen en stokerijen, molens en maalderijen, stoommachines, textielfabrieken, steenkoolmijnen, petroleuminstallaties...

De tentoonstelling staat nog tot 31 mei opgesteld in het Jenevermuseum in Hasselt. Daarna reist ze door naar onder meer Boom, Londerzeel en Baasrode. Je vindt meer informatie op www.vvia.be.

26/04/2015 - 11:41

Reactie toevoegen

In de kijker

Hij is er! De nieuwe onderzoeksbalans industrieel erfgoed! Een prachtig referentiewerk, zoals we zelf durven zeggen...

Nieuwsbrief